Escena de baile con varias personas en silla de ruedas

V Jornada sobre Cultura Inclusiva i Arts Comunitàries | Creació de vincles: un pas necessari per a la inclusió

18 mai 10:00-17:30

Sala d’actes Santa Mònica i EN LÍNIA (excepte taller)

L’OVI participa en la jornada a través de Diversorium

L’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), mitjançant el Servei de Desenvolupament Empresarial (SDE) i l’Àrea de Públics, organitza la V Jornada sobre Cultura Inclusiva i Arts Comunitàries.

Fins ara, hem reflexionat sobre la inclusió en l’entorn de la cultura. En aquesta edició ens preguntem quines són les condicions prèvies perquè la inclusió sigui possible, com podem fer més properes les propostes culturals, com podem aconseguir que no hi hagi ningú que no se senti interpel·lat per les arts o com podem crear un sentiment de pertinença. També ens demanem com podem emprendre la inclusió quan el repte és l’abordatge de les condicions de partida de cadascuna de les persones a qui ens adrecem.

Així, desvelarem que la creació de vincles és un dels passos anteriors a la inclusió. A més, parlarem de vincles entre ciutadania i creadors artístics o equipaments culturals, i de vincles amb el territori o amb els mateixos processos de creació a través del coneixement. Les raons formatives, emocionals i socioeconòmiques poden donar-nos respostes sobre aquesta qüestió. Finalment, coneixerem projectes que treballen en la creació d’aquests vincles per fer possible la inclusió cultural.

En aquesta edició tornarem a la desitjada presencialitat, tot i que tindrem una intervenció en línia des del Canadà.

Es farà una convocatòria per a la programació de les càpsules d’art que es projectaran durant la jornada. Pareu-hi atenció.

Per segona vegada, activem una dinàmica de presentació entre les persones assitents a través de les nostres xarxes socials, amb l’objectiu de posar-nos en contacte i conèixer-nos. Una vegada inscrits a la jornada, rebreu més informació per poder-hi participar.

A més a més, aquesta edició se celebra uns dies abans del Mutare ’22, un espai de cocreació que proposa eines per fer que els projectes culturals incrementin la seva capacitat de millorar la vida de les persones, organitzat per la Fundació Carulla, i que l’any passat va tractar el paper de la cultura contra l’emergència emocional. Totes dues activitats aprofundiran en l’empoderament de creació de les comunitats culturals.

OBJECTIUS

  • Analitzar com activem processos que facin de la inclusió en la cultura un fet sostenible i viable.
  • Plantejar estratègies de creació de vincles entre la ciutadania i la cultura des d’organitzacions amb objectius i naturaleses diverses.
  • Obrir les jornades a altres professionals implicats en la concepció, l’execució i el desenvolupament de projectes artístics i nous públics, i també a professionals que coneguin la conducta humana i els motius que ens fan pensar o sentir d’una determinada manera.

Sessió adreçada a professionals del sector cultural i creatiu, així com a professionals del sector social i educatiu implicats en el desenvolupament i la riquesa dels projectes artístics de caràcter inclusiu o comunitari, i que hi estiguin interessats o sentin curiositat per conèixer-los. Així mateix, la sessió també s’adreça als professionals de les relacions socials que tractin les conductes i les emocions.

– SI VOLS ASSISTIR-HI PRESENCIALMENT INSCRIU-TE AQUÍ (sessió matinal: 45 places disponibles per ordre d’inscripció | taller: 15 places disponibles per ordre d’inscripció)

A causa de la limitació d’aforament, disposem de 45 places en modalitat presencial per la sessió matinal i 15 places pel taller de la tarda que s’adjudicaran per rigorós ordre d’inscripció. En qualsevol cas, també podreu seguir la sessió en línia.

– Per seguir-nos EN LÍNIA inscriu-te aquí.

PROGRAMA

10.00 – 10.15 h
Obertura de la sessió.
Presentació de la Jornada a càrrec d’Eva Garcia, (ComuArt – Art Sense Límits), experta en creació i producció artística comunitària.

10.15 – 11.15 h
Ponència 1: Alex Sarian, president i CEO d’Arts Commons, Canadà.

Per qüestions de diferència horària, la intervenció del ponent serà gravada prèviament. Les persones participants podran contactar amb el ponent posteriorment.

CÀPSULA ART #1

11.15 – 11.45 h
Pausa

11.45 – 12.45 h
Ponència 2: Estefanía Rodero, consultora de polítiques culturals públiques des d’un enfocament de drets.

CÀPSULA ART #2

12.45 – 14.00 h
Experiències-diàlegs

  • “La bona mort”. Roser Sanjuan, responsable de programes públics de La Panera (Lleida). 
  • “Projectes comunitaris situats”. Montserrat Moliner, membre de l’equip de gestió i coordinació de La Volta (Girona).
  • “Diversorium”. Antonio Centeno, María Oliver i Veronica Valentini (Barcelona). Arts vives i espai de convivències.

CÀPSULA ART #3

14.00 – 14.15 h 
Tancament i avaluació de la Jornada.

15.30 – 17.30 h 
Taller “Comunicació de projectes inclusius”, a càrrec d’Ana Candela, comunicadora i productora cultural especialitzada en accessibilitat, codirectora del Festival Simbiòtic.

També pots veure

Bob Pop interviniendo en el programa Hoy por hoy

Bob Pop en el Diversorium

Bob Pop ha empezado este lunes en Hoy por Hoy contando lo que es Diversorium, …